NT Wright – Mesia / The Challenge of Jesus

8 ian.

photo_tmbphp.jpg ntwright.jpg
Asteptam cu interes o carte de acest gen mai ales ca este un proiect pionier. In Romania singura carte care se mai apropie din punct de vedere tematic de subiectul The Jesus Seminar este Pledoarie pentru Cristos. Cartea se adreseaza pasionatilor de teologie contemporana care doresc sa articuleze un raspuns relevant vis a vis de istoricitatea si mesajul lui Isus.

Autorul, el insusi adept declarat al Cristologiei lui Albert Schweitzer si oponent al scolii de gandire promovate de E. P. Sanders, urmareste pe parcursul cartii sa identifice temele majore ale crestinismului primului secol, si cu precadere temele care au animat credinta crestina. Rezultatul final al demersului teologului NT Wright este o carte care trebuie intai de toate citita cu atentie in special in partea a doua unde autorul deschide usa unor noi posibilitati de interpretare a mesajului teologic al Noului Testament.

Dintre elementele de inovatie -desi in termeni teologici prea adesea inovatie este sinonima cu erezia- pe care le remarcam este teza conform careia nu invierea reprezinta mesajul de nezdruncinat al mesianitatii lui Isus (p. 112-3).

De asemenea remarcam afirmatia conform careia Isus nu a stiut despre Sine ca este Dumnezeu in sensul unei cunoasteri observationale, ci El Si-a identificat chemarea in termeni vocationali. (p. 105) Vocatie care I-a fost oferita de Cel pe care L-a cunoscut ca Tata (106).

Semnalam, de asemenea, faptul ca in urmatoarele editii ale cartii asteptam traducerea consecventa a termenilor christologie, hristologice, cristologic. (vezi pag. 106-8).

In final, cartea deschide orizonturi noi pentru pasionatii de teologie si nu doar pentru ei, dar ridica in mod inevitabil si o serie de intrebari referitoare la imaginea pe care ne-am construit-o vis a vis de persoana lui Isus.

Cartea a fost publicata in limba romana la Editura AquaForte in anul 2007 www.aquaforte.com

4 răspunsuri sa “NT Wright – Mesia / The Challenge of Jesus”

 1. dorin 8, ianuarie, 2008 la 11:08 pm #

  Mersi de review. Ai comis totuşi o mica eroare. NT Wright este continuatorul liniei telogice a lui Sanders şi nu oponenul ei. Atât în domeniul christologiei (vezi p.20 unde Wright afirma clar ca este continuatorul liniei de gândire a lui Sanders) cât şi în cel al teologiei pauline (şi ma refer în special la atit de disputatul „covenantal nomism”), Wright se situează evident de partea lui Sanders. Mai mult, în toate cărţile sale, Wright se distanţează foarte clar de proiectul „Jesus Seminar” atât ca metodă cât şi ca presupoziţii teologice.
  dorin

 2. teologeanu 8, ianuarie, 2008 la 11:43 pm #

  Just,

  NT Wright este intr-adevar adeptul liniei lui Schweitzer, Sanders si altii. Scapare semnificativa. Multumesc. Mea culpa.

  In recenzie nu am afirmat clar, si o fac acum daca se intelege altfel, Wright nu adopta linia promovata de miscarea Jesus Seminar. Din contra, asa cum bine remarca Dorin, si autorul (p22) diferentele teologice sunt semnificative. Apropierea tematica de Jesus Seminar nu presupune in niciuna dintre cartile enumerate in recenzie (Mesia si Pledoarie pentru Cristos) suportul pentru linia de gandire promovata de miscarea in cauza.

 3. ciprians 9, ianuarie, 2008 la 5:09 am #

  http://roalmohler.wordpress.com/2007/12/26/poate-un-crestin-sa-nege-nasterea-din-fecioara/
  un articol interesant al lui Al Mohler in care se face referire la Jesus Seminar si la aberatiile si/sau compromisurile acceptate.

  Dorine, multumim pt. efortul tau! 😉

 4. teologeanu 9, ianuarie, 2008 la 1:28 pm #

  Un alt critic cerebral al The Jesus Seminar , pe care l-am intalnit de cateva ori, este si Yarbrough:

  „the „Achilles’ Heel of the seminar is the failure of its Christ to excite the imagination sufficiently so that one can see his followers capable of creating a world-altering religious movement.”

  Este, totusi, o discutie paralela.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: