Surprins de reveerie

5 aug.

am terminat de citit de ceva vreme cartea li CS Lewis, „Surprins de bucurie” și am rămas cu ceva impresii despre care vreau să vă spun și vouă.

Obișnuiesc să recitesc cărțile bune, iar CS Lewis se numără printre cei la care revin din când în când. Din seria cărților citite și recitite amintesc Cronicile, Problema durerii, Despre minuni, Cele patru iubiri. Surprins de bucurie nu se numără printre ele. Poate că nu sunt genul de cititor de biografii. E drept, încă de la început Lewis m-a avertizat ca s-ar putea sa nu gasesc ce imi doresc, dar poate ca nici in celelalte carti nu am gasit ce am vrut, si totusi raman un cititor al lor.

Am fost surpins sa regasesc un alt Lewis care face ample incursiuni in viata personala punand un mare accent pe experientele nefericite care l-au format. Povestea convertirii, caci asa s-a dorit cartea, este spusa oarecum voalat, accentul cade pe sistemul educational englezesc al vremii sale.  Va recomand cartea doar daca sunteti interesati de relatari posomorate, specifice climei englezesti si irlandeze sau daca doriti sa va informati cu privire la amntitul sistem educational.

Daca nu ati citit inca nimic de CS Lewis, va recomand sa incepeti cu orice altceva. De preferinta cu Cronicile. Apoi, daca ati epuizat celelalte titluri disponibile puteti trece si la biografie.

8 răspunsuri sa “Surprins de reveerie”

 1. vaisamar 5, august, 2008 la 2:21 pm #

  Fair enough! Chacun à son goût! De gustibus…

  De precizat că subtitlul cărţii în engleză (schimbat de editorul român) este „The Shape of My Early Life”. Which it is!

 2. teologeanu 5, august, 2008 la 3:36 pm #

  Just!
  Ai facut o treaba frumoasa.

 3. cristi 7, august, 2008 la 2:24 pm #

  Iar daca terminati tot de C.S. Lewis, atunci treceti si la prietenul lui foarte bun, J.R.R. Tolkien 🙂

 4. teologeanu 7, august, 2008 la 3:38 pm #

  Da, corect Cristi.
  dar e musai sa incepeti cu Hobbitul. apoi treceti la Fratie

 5. cristi 8, august, 2008 la 10:00 am #

  Daca e vorba de Tolkien, atunci ar trebui citit mai intai Silmarilionul, apoi Copiii lui Hurin, apoi Hobbit si la urma LoR. Se poate si doar Hobbit si LoR, dar se vor ridica prea multe intrebari fara raspuns, care isi au raspunsul in celelalte carti.

 6. teologeanu 8, august, 2008 la 11:30 am #

  Nu am citit Silmarilionul si nici Copiii lui Hurin. De aceea nu ma incumet sa le recomand. Dar, daca zici tu, atunci sa fie citite!

 7. cristi 8, august, 2008 la 12:08 pm #

  In Silmarilion gasiti Creatia lumii lui Tolkien, Aflati cine e acest Sauron, de unde vine, ce e cu acel balrog care apare in LoR, cum au aparut elfii, oamenii, dwarfii, ce e cu acele inele, etc.

  In copiii lui Hurin, veti afla detalii despre vechile aliante dintre oameni si elfi, despre ce s-a intamplat in pamantul de mijloc, inainte ca Bilbo sa porneasca in calatoria lui spre est, impreuna cu acei ciudati dwarfi.

  Silmarilionul e intr-adevar mai greu de citit, e ceva gen 1 si 1 Cronici din Biblie, dar pentru cine are multe intrebari fara raspuns din Hobbit si LoR, merita citita.

 8. teologeanu 8, august, 2008 la 1:06 pm #

  Asa mai merge.
  Deja am mai pus pe lista de lectura inca o carte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: