Lupta pentru premiul Nobel „Life in a jar”

26 aug.

„Life in a jar”

Ati auzit cumva povestea celei de a doua persoana clasata pentru castigarea Premiului Nobel?

Irena Sendlerowa

1910-2008

In Mai, anul asta a murit Irena in virsta de 98 de ani. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Irena a primit permisia de la Nazisti sa lucreze in ghetto din Varsovia ca specialist in canalizare. De fapt insa ea avea
motivele ei de a lucra acolo…

Fiind germana de origine, ea cunostea planurile nazistilor cu privire la copii evrei si pe furis, scotea afara din ghetoo copii evrei in cutia de scule pe care o cara cu ea. Copii mai mari ii ascundea in saci de cinepa in
spatele camionetei. Tot acolo statea si ciinele ei care era instruit de ea sa latre la soldatii nazisti oridecite ori trecea pe la punctul de control.

Bineinteles ca soldatilor nu le placea de ciine, iar latratul ciinelui acoperea galagia pe care o faceau copii mici. Astfel Irene a reusit sa scoata in jur de 2500 de copii, dupa care a fost prinsa. Cind au aflat nazistii au batut-o atit de rau ca i-au rupt si miinile si picioarele.

Irena a tinut o lista cu numele copiilor pe care i-a scos din ghetto din Varsovia si lista a pus-o intr-un borcan de sticla pe care l-a ingropat la radacina unui copac in curtea ei.

Dupa razboi, a incercat sa gaseasca parintii copiilor care au supravietuit ca sa-i reuneasca cu familiile lor. Multi dintre parinti nu au supravietuit, iar copii au fost adoptati sau crescuti de diferite familii.

Anul trecut ea a fost nominalizata pentru premiul Nobel dar premiul a mers la Al Gore pentru show-ul lui cu poze despre incalzirea globala.

Preluat de pe Roboam.com

Detalii suplimentare despre eroina aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: