Stiati ca laptele care se vinde la cutii este reprocesat (de pana la 5 ori!)

15 Feb

in cazul in care nu se vinde inainte de termenul de expirare? Laptele este trimis la fabrica si pasteurizat din nou. Cand cumperi lapte la cutii, uitati-va pe fundul cutiei. Daca vrei sa cumperi lapte nereprocesat, nu cumpara lapte care are cifra 2, 3, 4 sau 5. Initial am avut tendinta sa ignor acest e-mail, dar aseara in Carrefour, cand din curiozitate m-am uitat pe fundul cutiilor de lapte, am constatat ca majoriatatea aveau inscriptionate cifrele 2,3,4,5 si chiar 6. Si mai mare mi-a fost uimirea cand un lucrator de la raionul de lactate a confirmat ca acele cifre reprezinta numarul de repasteurizari!! . acest mesaj l-am pr si io,da-l mai departe pt sanatatea noastra..
Prin email de la JP

Si la Ana Maria

Anunțuri

38 răspunsuri to “Stiati ca laptele care se vinde la cutii este reprocesat (de pana la 5 ori!)”

  1. Ioan Grosanu 15, Februarie, 2009 la 4:48 pm #

    Si este această repasteurizare nocivă sau dăunătoare? Stiam că pasteurizarea nu este altceva decât aducerea laptelui la o temperatură apropiată de punctul de fierbere urmată de o răcire bruscă. Ce poate fi rău în asta?

    • teologeanu 15, Februarie, 2009 la 10:31 pm #

      Gandeste-te in felul urmator. Daca dupa prima pasteurizare laptele are termen de valabilitate o luna, iar apoi se repasteurizeaza si i se mai prelungeste viata cu inca o luna, si tot asa de sase ori este nociv sa consumi lapte de sase luni, repasteurizat de sase ori?

      Eu m-as gandi de mai multe ori daca as cumpara un astfel de lapte

  2. Paula 15, Februarie, 2009 la 7:49 pm #

    Pe cutia mea de Fulga sunt inscriptionate mai toate cifrele – 2, 3, 4 si 5. Din asta ce-am mai trebui sa inteleg? 😛

    • teologeanu 15, Februarie, 2009 la 10:32 pm #

      Paula,
      cred ca esti fericita posesoare a unei cutii pasteurizata prima data.

  3. Cristi Jugariu 16, Februarie, 2009 la 8:19 am #

    1. Pasteurizarea este un proces tehnologic prin care se incetineste activitatea de inmultire a micro-organismelor din alimente. Aceasta metoda nu a fost inventata in generatia noastra, nici in cea a parintilor sau a bunicilor nostrii, ci cam pe cand Romania devenea stat.

    2. Ceea ce face orice aliment sa se altereze (implicit sa isi scurteze valabilitatea) sunt micro-organismele care se afla in el direct de la sursa sau prin contaminare. In cazul prezentat aici – laptele – este plin cu organisme microscopice inca din corpul vacii. Acestea, daca produsul sta la temperatura camerei cam 10 ore, se inmultesc de cel putin 10000 de ori si procesul de fermentare incepe. Aceste micro-organisme pot fi: salmonela, eserichia colli, bacili, mucegaiuri, stafilococus aureus, bacterii coliforme, etc. Cele mai periculoase pentru om sunt salmonela, stafilococul si eserichia.

    3. Prin pasteurizare (proces care a fost descris corect de Ioan Grosanu) salmonela se distruge in totalitate, iar stafilococul, eserichia si celalalte sunt mentinute la o limita acceptabila. Un produs pasteurizat, ambalat aseptic si apoi pastrat pe tot lantul frigorific in conditiile prescrise de producator poate avea un termen de valabilitate mare. Cand produsul se apropie de sfarsitul perioadei de valabilitate, numarul acestor micro-organisme este peste limita acceptata, adica incepe un proces de inmultire exponentiala. De aceea produsele se retrag de pe piata (in termen, caci daca e expirat, deja e alterat produsul) si se re-pasteurizeaza, re-ambaleaza aseptic si astfel se prelungeste viata produsului. Nu este nimic nesanatos in asta, atat timp cat produsul nu este deja compromis.

    4. Va sfatuiesc inainte de a mai lansa alte bau-bau-ri (ca si cel cu pasapoartele) sa a informati putin. Putina microbiologie nu strica nimanui… poate dimpotriva, ne-am spala mai eficient pe maini inainte de fiecare masa.. ca asa avem mai multe sanse sa ne imbolnavim decat dintr-un lapte pasteurizat de 10 ori!!!

    • teologeanu 16, Februarie, 2009 la 10:13 am #

      Cristi,

      sunt de acord cu tine, intelg procesul. Dar, totusi, oricat ar fi de bine procest are totusi sase luni. Nu e salam de sibiu sau branza cu mucegai. 🙂

    • Kint 8, Martie, 2010 la 12:13 am #

      Habar nu aveti. NU ai cum sa repasteurizezi laptele domnu, sa-i prelungesti viata. Produsele expirate se RETRAG, nu se proceseaza pentru „prelungire”.

      Numarul respectiv, laolalta cu o serie de alte lucruri, linii si simboluri printate pe acolo, are o semnificatie strict legata de procesul de productie si ambalare.

      Proba practica: verificati o cutie de suc nepasteurizat si veti gasi ceva similar.

  4. Cristi Jugariu 16, Februarie, 2009 la 10:39 am #

    Si?
    Cumpara de la piata de la tarani. E mai ieftin, e ambalat in PET de unica folosinta, refolosite de nu se stie cate ori, tinut in piata in frigider scos din priza, si nu stii in ce conditii s-a spalat (sau nu) ugerul vacii inainte de a o mulge, nu stii cum (daca) s-a spalat pe maini cel care a muls vaca, nu stii cat de bine au fost dezinfectate vasele prin care a trecut laptele pana sa ajunga in PET (galeata, sita, palnie). Cu cat trece prin mai multe etape cu atat creste riscul de contaminari repetate si de la o etapa la alta microorganismele se inmultesc de cateva mii de ori. Pe de alta parte, grasimea este cea care se altereaza cel mai repede. Cu cat e mai gras un lapte cu atat sansele de a se strica sunt mai mari, daca nu intervine cat mai repede un proces termic.

    Singurul lucru care se pierde prin pasteurizari repetate sunt proteinele. La fiecare pasteurizare se distrug cam 7-10% din proteine. Deci cu cat e mai re-pasteurizat un lapte, cu atat are o valoare nutritiva mai mica… si asta e bine pentru cei care sunt la cura de slabire.

    • teologeanu 16, Februarie, 2009 la 10:45 am #

      Cristi,
      iata argumentul final si cu care te reduc la tacere 🙂 , o adevarata lovitura de maestru la care nu te asteptai 🙂

      Eu de mic am mancat lapte de la o vaca al carei lapte in mod sigur nu a fost ambalat aseptic. Si inainte de mine generatii la rand au procedat la fel. Nu am luat salmonela sau alti virsi. Sistemul imunitar s-a intarit. Dar cel putin laptele ala era proaspat, adica avea o zi sau cel mult doua trei. Dar in cele mai multe cazuri era consumat in cateva ore.
      Gata, asta e cel mai tare argument 🙂

  5. Cristi Jugariu 16, Februarie, 2009 la 10:52 am #

    Nu, pentru ca nu l-ai baut crud, ci fiert in aceasi zi in care s-a muls. De regula taranii fierb laptele pentru consum propriu la cateva ore dupa muls.

    Si crede-ma ca nu odata am cumparat de la tarani din piata lapte „proaspat muls azi dimineata” si pe cand am ajuns acasa (stau la 5 min de mers pe jos de piata) laptele era deja stricat.

    De asemenea am crescut la „tara” si am vazut si oameni foarte curati, care exagerau in curatarea vaselor, si am vazut si oameni care aruncau apa din galeata din care a baut vaca si apoi mulgeau laptele in ea, fara sa se mai spele pe maini si fara sa mai spele ugerul vacii. Iar pentru strecurat laptele muls foloseau sortul sau fusta gospodinei (cu care era imbracata).

  6. Cristi Jugariu 16, Februarie, 2009 la 10:53 am #

    Dar daca vrei neaparat sa tac… tac… nu mai spun nimic.

  7. teologeanu 16, Februarie, 2009 la 1:51 pm #

    Tocmai asta e Cristi, sa nu taci. Doar de aia e blog si de aia am lasat comentariile pe on 😉

    Da, sunt tarani care iti vand lapte foarte proaspat dar care e cum e. u nu prea iau de la ei. De fapt nu imi amintesc sa fi luat de la ei.

    Ma intriga totusi ideea ca un lapte la cutie poate avea o varsta onorabila. Adica si pana la sase luni.

    • Kint 8, Martie, 2010 la 12:15 am #

      Repet comentariul dar in fine: habar nu ai, mai ales pentru unul care pretinde ca are laborator de microbiologie la firma ?!?. NU ai cum sa repasteurizezi laptele domnu, sa-i prelungesti viata. Produsele expirate se RETRAG, nu se proceseaza pentru „prelungire”.

      Numarul respectiv, laolalta cu o serie de alte lucruri, linii si simboluri printate pe acolo, are o semnificatie strict legata de procesul de productie si ambalare.

      Proba practica: verificati o cutie de suc nepasteurizat si veti gasi ceva similar.

  8. Cristi Jugariu 16, Februarie, 2009 la 2:24 pm #

    Daca vii vreodata in Oradea intr-o zi lucratoare, te invit la mine la firma, in laboratorul de microbiologie, si te rog sa aduci si o cutie de lapte in varsta de 6 luni si eu o sa iti pun alaturi un litru de lapte din piata, un litru de apa de la robinet, si o sa vezi dupa incubare ce bacterii si mucegaiuri de toata frumusetea o sa avem din fiecare.

    O sa iti iau si test de sanitatie de pe maini dupa ce crezi tu ca te-ai spalat suficient ca sa poti manca…

    • teologeanu 16, Februarie, 2009 la 3:35 pm #

      Sper sa vin canvda in Oradea, dar nu sa fac teste, ci doar sa mai depanam amintiri. Sunt insa la fel de interesat de ce sa intampla pe maini si prin apa sau pe prodsele pe care le consumam.

    • Kint 12, Martie, 2010 la 2:48 pm #

      Habarnistule, nici nu stii ce se verifica la lapte pentru a determina calitatea…

      Laptele UHT nu va avea bacterii din cauza prelucrarii dar calitatea poate sa difere, sa zicem, functie de numarul celule somatice.

      Vai de capul bacteriilor tale…

  9. Putineanu Marius 17, Februarie, 2009 la 10:09 am #

    Tetra Pak infirma zvonul „laptelui repasteurizat” Imprimare E-mail
    29 Ianuarie 2009

    Compania Tetra Pak a raspuns, la solicitarea revistei Piata, unui zvon lansat prin e-mail, conform caruia laptele pasteurizat nevandut in perioada de valabilitate este retras de la raft, repasteurizat, ambalat si reintrodus in magazine. Mesajul afirma si faptul ca repasteurizarea poate fi repetata, cifra tiparita pe dosul cutiei (2, 3, 4 sau 5) indicand numarul de repasteurizari. Mesajul electronic este insotit de o fotografie a unei cutii de lapte UHT Tetra Pak pe care este incercuita cifra 1.

    Tetra Pak afirma intr-un comunicat ca „Zvonul cum ca laptele pasteurizat ar fi reprocesat de pana la 5 ori este eronat si a pornit de la o interpretare gresita a cifrelor ce se gasesc pe ambalajele Tetra Pak”.

    Producatorul de ambalaje explica semnificatia cifrei tiparite pe dosul ambalajului, vizibila in fotografia ce insoteste mesajul: „Ambalajul din fotografie este un ambalaj aseptic (Tetra Brik Aseptic) pentru lapte UHT (Ultra-High Temperature) si nu pentru lapte pasteurizat cum este scris in mesajul ce circula pe Internet. Acel numar (incercuit in fotografie) se refera la numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat; echipamentul de tiparit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role.

    Numerele (1, 2, 3, 4 sau 5) sunt tiparite in fabricile noastre, apoi materialul de ambalat este livrat clientului. In cazul in care acesta raporteaza un defect functional, trebuie identificata rola pe care s-a tiparit materialul de ambalat, pentru a-l comunica fabricii Tetra Pak, si a-l remedia. Acel numar se tipareste la fiecare secunda; din acest motiv, unele pachete au numarul inscriptionat, altele nu (viteza cu care echipamentul Tetra Pak tipareste este mai mare de 1 pachet/secunda).

    In afara de toate lucrurile de mai sus consideram ca este copilaresc sa crezi ca un producator de lactate ar tipari pe cutie de cate ori a „reciclat” laptele.

    Mai mult, producatorului de alimente nu i se permite sa isi ia inapoi produsele expirate, deoarece conform legii acestea sunt proprietatea magazinului si tot in sarcina magazinului cade neutralizarea lor (sunt predate operatorului de salubritate cu care supermarket-ul are contract de preluare a deseurilor)”.

    Vezi pagina http://www.revista-piata.ro/articole/stirile-zilei/tetra-pak-infirma-zvonul-laptelui-repasteurizat.html

    Lapte pasteurizat ai cumparat si la punga nu numai la cutie, daca iei un lapte Oke la punga vei vedea ca e pasteurizat, UHT cum zic si astia e altceva.

  10. Putineanu Marius 17, Februarie, 2009 la 10:12 am #

    108/27.01.2009
    Stimate domn, urmare solicitarii dumneavoastra, va comunicam raspunsul formulat de catre Directia de Igiena si Sanatate Publica Veterinara: Din informaţiile transmise de către Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui, preluate de la reprezentanţii firmei care confecţionează ambalajele pentru lapte, a reieşit că numărul înscris pe partea inferioară a ambalajelor destinate ambalării laptelui pentru consum UHT nu se referă în nici un caz la repasteurizarea laptelui de consum. Numerele menţionate sunt tipărite în fabricile care confecţionează ambalajele pentru lapte, cu echipamente care inscripţionează automat „designul” cutiei de carton cu ajutorul unor role numerotate de la 1 la 5. Ambalajele confecţionate sunt livrate unităţilor din industria laptelui care sunt dotate cu echipamente speciale pentru ambalarea în sistem tetrapak a laptelui de consum (în cutie de carton). În cazul în care anumite cutii prezintă defecte în timpul ambalării laptelui, unitatea de procesare are obligaţia să comunice fabricii care a confecţionat ambalajele numărul înscris pe cutie pentru ca producătorul să poată identifica lotul de ambalaje cu defecte şi echipamentul/dispozitivul/rola care a provocat aceste defecte. Legislaţia din România interzice returnarea în fabricile de lapte a laptelui în scopul reprocesării. Unităţile de procesare au obligaţia să deţină contracte cu Protan SA pentru ca toate produsele expirate (ieşite din termenul de valabilitate) să poată fi distruse prin sistemul naţional de ecarisare. Cu stima, DIRECTOR – Virgil Marcel EFTIMIE

    de aici http://www.ansv.ro/menu.php?modul=avizari.php&cmd=list&id=1737

  11. teologeanu 17, Februarie, 2009 la 2:37 pm #

    pana la proba contrarie ramanem cu raspunsul oficial, postat mai sus de Marius P

  12. WaTzaP 23, Februarie, 2009 la 1:19 pm #

    ” cest mesaj l-am pr si io,da-l mai departe pt sanatatea noastra.. ”

    asta puteai sa tai. Eu inteleg ca e greu sa dai copy/paste…da macar nu lasa urme

  13. Virgil 24, Februarie, 2009 la 5:50 pm #

    Ma bucur sa vad ca exista si oameni care cauta explicatii stiintifice.
    Inainte de toate, cred ca ar trebui ca un text de genul mesajului original sa fie analizat din punct de vedere al structurii logice si doar ulterior, stiintific. Aceasta pentru ca silogismul ar trebui sa fie accesibil oricarui om care se vrea stapan pe sine si pe judecata sa, inclusiv omului de stiinta.
    Or, fie si pentru un om care nu are habar de microbiologie, acel text este jenant de prost argumentat si chiar defectuos construit. Este regretabil ca un numar oarecare de indivizi (destul de mare din cate vad) cade in capcane de genul „stiati ca” si altele asemenea.
    Ganditi si singuri, altfel internetul s-ar putea sa va faca mai rau decat un lapte fiert de o suta de ori.
    Sa nu ma intelegeti gresit: o face sau nu laptele obiectul „reciclarii”, nu sunt eu in masura sa judec. Insa pot cu siguranta sa-mi dau seama ca cel care a lansat zvonul a facut-o dupa un vis urat sau dupa vreo epifanie anti societatea de consum (atitudine la moda si care da bine) conjugate cu paranoia profanului in fata nepatrunsului.

    Asadar, ganditi si apoi vorbiti. Asta inseamna libertate de exprimare.

    • teologeanu 24, Februarie, 2009 la 7:59 pm #

      structura logica, silogism, microbiologie, constructie defectuoasa, epifanie, paranoia profanului in fata nepatrunsului, lapte fiert
      Am facut un rezumat Virgil, poate nu au toti capacitatea de a intelege.

      Acum pentru tine:
      E drept ca suntem intr-un real careu al neputintei ontice, in care metafizica este imbinata intr-un mod indelibil cu transcendenta, iar produsul final este himera hranita de un consumerism rapace, dar ce sa facem, suntem pusi in fata unor alegeri mundane de care nu putem sa ne detasam prea usor.

  14. pali 24, Februarie, 2009 la 11:55 pm #

    cum sa se repasteurizeze=)))))?????sunteti nebuni???cum puteti crede asa cva?documentativa mai bine oameni buni ca vorbiti prostii:))=)))

  15. pali 25, Februarie, 2009 la 12:00 am #

    parca vad ca isi trimit masini producatorii de lapte sa ia laptele inapoi(p care siau primit deja banii) de la carrefour de exemplu ca sal repasteurizeze…si ar putea sa faca acest drum si de pana la 6 ori=)))))=)))=))))=)))=)))……..=))=))) X n

  16. Virgil 25, Februarie, 2009 la 3:36 pm #

    Pentru Teologeanu:
    Daca pun alaturi gajul pe care l-ai dat mesajului initial si vocabularul folosit in mesajul adresat mie, trag o singura concluzie: esti exponentul tipic al unei categorii care stie ce e calculul diferential fara sa priceapa de ce 1+1=2.
    In plus, dar si ca o consecinta, am observat abilitatea de a-ti „umfla muschii”.
    Fii linistit! Ma retrag si imi cer scuze!
    O zi buna!

  17. teologeanu 25, Februarie, 2009 la 4:52 pm #

    Virgil,

    am pus o informatie care a venit din mai multe locuri, apoi am lasat liber la comentarii si cand am primit informatii conform carora chestia cu laptele repasteurizat e o stire falsa le-am lasat fara ezitare.

    Am incercat sa atrag totusi atentia ca limbajul folosit de tine este destul de pretentios pentru un post ca acesta. Nu insa si pentru cititori. Raspunsul mea a fost o hiperbola vis a vis de comment-ul tau.

    Nu am nimic cu tine ca persoana, scrii ingrijit si coerent, dar cred ca limbajul folosit trebuie sa se armonizeze cu contextul imediat.

    Peace and Respect!

  18. s 26, Februarie, 2009 la 12:42 pm #

    http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=14609
    art 23 punct o)

    • teologeanu 26, Februarie, 2009 la 5:01 pm #

      o) transportul laptelui pasteurizat cu autocisterne sau repasteurizarea laptelui fara avizul Ministerului Sanatatii;
      Multumesc. Vezi ca se spune ca amenda se da daca nu are aviz, asa ca dicutia ramane deschisa 🙂

  19. Imi pare reu ca mi-am pierdut timpul citind aceste posturi 26, Februarie, 2009 la 4:43 pm #

    Pentru Virgil:

    Excelent spus !

    Pentru teologeanu:

    Esti mic baiete ! Esti mic ! Nu meriti sa scriu mai mult………

  20. inteleptul 20, Iunie, 2010 la 12:59 am #

    ma enervati, hotariti-va odata, ca nu mai stiu ce sa beau !

  21. Th3Lov3OfG0d 20, Iunie, 2010 la 9:17 pm #

    Apa, dar de preferinta de ploaie :))

  22. Mircea 2, August, 2010 la 3:11 pm #

    Priviti acest pdf: http://www.albalact.ro/uploads/File/docs/Declaratie%20oficiala%20Tetra%20Pak%20Februarie%202009.pdf

    Precizez ca eu lucrez la o tipogravie, si tot ce scrie in acest pdf pare foarte corect din punct de vedere tehnic. la fel procedam si noi la produsele pe care le tiparim.

  23. Kint Verbal 7, August, 2011 la 9:08 am #

    Stiati ca nu trebuie sa credeti toate prostiile pe care le primiti in mailuri panicarde trimise in masa?

  24. Gabi 31, August, 2012 la 4:31 pm #

    Bai, eu il repasteurizam de 100 de ori , nu doar de 5…si nici macar nu ma ascundeam in spatele unor cifre, scriam direct pe cutie ca am repasteurizat de 100 de ori…de prost si lipsit de logica ce as fi fost…

    • vasile 20, Decembrie, 2013 la 10:17 pm #

      sa va povestesc ceva: nevasta-mea ii face fetitei din lapte pasteurizat sau nepasteurizat ,adaugand calciu lactic,branza. Suntem de cateva sapatamani plecati din tara(nu conteaza tara) si a incercat sa obtina branza dintr-o sticla de lapte pasteurizat. Am ramas masca: rezultatul a fost un pumn de gumilastic. Nu ma pricep sa spun ce inseamna asta insa nu am avut niciodata surpriza asta in tara. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Update la About « Teologeanu - 8, Octombrie, 2009

    […] 2009 Posted by teologeanu in de zi cu zi…. trackback Pentru că alături de articolul privind pericolele sau mai ales lipsa lor din cutiile de lapte procesat stă la loc de cinste pagina About în topul ) celor mai citite articole am pus o imagine cu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: