Avatar

25 feb.

Am văzut recent unul din filmele din box office-ul american, adică Avatar. Un pom lăudat la care am mers cu un sac mare pe care speram să îl pot umple de idei bune. Avatar este un film de o lungime considerabilă plin de elemente care merită luate la bani mărunți. Pe lângă efectele speciale, interesante de altfel, ni se oferă o povestioară banală zic eu: un cetățean se îndrăgostește de o cetățeancă a cărei familie stătea în calea îmbogățirii neamului cetățeanului. Mai simplu de atât nu știu dacă se poate rezuma. În final binele învinge.

De la această poveste pornesc intrigile și mesajele „spirituale” pe care vrea să le transmită scenaristul și regizorul James Cameron. Lăsând la o parte detaliile tehnice și mirările legate de suspendarea legilor fizice (este un SF, totuși) am remarcat similitudini prea mari pentru a fi întâmplătoare cu spiritualitatea de tip new age. Iată câteva dintre ele:

a. Credința într-o ființă spirituală de sex feminin. Un fel de mama natura. Pe numele ei de scenă, Eywa.

b. Reverență excesivă pentru lumea animală și cea vegetală. Un fel de modă eco cu dimensiuni spirituale mult mai pronunțate.

c. legătura cu spiritele strămoșilor. Aceasta se face printr-un complicat „dans” mantic care îi reunește pe toți într-un mare grup.

d. Conceptul de frăție universală. Toate ființele, indifrent dacă sunt animale sau plante sunt parte a aceleiași familii.

M-a frapat de asemenea modul de prezentare al celor din poporul Na’vy, mult prea asemănător ca organizare și stil de viață cu triburile amazoniene. acestia duc un stil de viață primitiv, dar mult mai liniștit spre deosebire de oameni care sunt mai avansați din punct de vedere tehnologic dar și mult mai cruzi când vine vorba de „semeni”

Concluzie: Sunt filem pe care le revăd iar și iar la anumite perioade de timp, Avatar însă nu este un film pe care l-aș revedea prea curând. dacă încă nu l-ați văzut nu ați pierdut mare lucru, dacă l-ați văzut aș fi curios de ce (nu) v-a plăcut.

Un răspuns sa “Avatar”

  1. Rocsana 8, martie, 2010 la 11:23 pm #

    Am vazut si eu filmul si mi-a placut asa ca efecte si realizare artistica (nu ca as fii prea mare cunoscatoare:D ), chiar daca nu prea sunt fan SF. Dar am observat si eu fazele cu divinizarea plantelor si animalelor si citind si articolul tau, mi-a confirmat ipoteza, aceea ca da spre un New Age, mai subtil cumva. Filmele de obicei fac asta, mascheaza niste ideii (mai putin bune din p.d.v. biblic ca sa zic asa) intr-un mod placut si aparent inofensiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: