Prince of Persia: The sands of time

26 aug.

Un film produs de Disney în care două personaje pozitive, Dastan și Tamina nu se dau în lături pentru a-i ajuta pe alții. Dastan este un copil adoptat, căruia regele Persiei îi oferă șansa de a deveni prinț. Trăiește într-o familie iubitoare ale cărei principii sunt dreptatea și înțelepciunea. În ciuda intrigilor din jurul lor, Dastan și frații săi încearcă să trăiască după aceste principii călăuzitoare. „Trebuie să fac ceea ce știu că este drept indiferent de consecințe” este una din replicile lui Dastan.

Partea mai controversată o reprezintă simbioza dintre magie și realitate. Aici, în Persia secolului al șaselea, magia este parte integrantă a lumii și trebuie luată ca atare. Minciuna și comploturile sunt o altă fațetă întunecată a mesajului filmului. Mă întreb dacă un copil poate face o distincție clară între bine și rău, magie și realitate, după ce vede acest film. Am, de asemenea, probleme atunci când elementele magiei albe sau negre sunt puse pe tapet într-un mod extrem de vizibil. Teama mea se bazează pe același argument exprimat anterior: incapacitatea copiilor de a face distincție între realitate și ficțiune.

Un răspuns sa “Prince of Persia: The sands of time”

  1. siloxy 27, august, 2010 la 12:17 am #

    Filmul in general e o magie… Si nu se imparte in magie alba sau neagra (vorbind de magie, cea alba e oarecum… cenusie). La fel ca in alte produse „artistice”, mesajul e codificat, de data asta in imagini si sunete si mai ales in combinarea dintre acestea si e configurat dupa ceea ce stiu oamenii ca ar fi decodorul. Nu stiu daca e posibil sa nu te identifici cu persoajul principal (care de obicei e simpatic, altfel…). Ca si crestin, Dastan asta e un model interesant:) Problema filmului, parerea mea, consta in expunere de probleme reale, rezolvate pe cai necrestinesti de obicei, ca vorba aia, la Holywood nu e colonie de pastori crestini:) Astfel, participand mental la film, s-ar putea sa preiei atitudini, fel de gandire, stil de viata, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: