Dawkins: o amagire?

23 nov.

Menită să atragă atenția lumii științifice asupra falsității religiei, cartea lui Richard Dawkins, The God Delusion, tradusă tot de Curtea Veche, a reușit să atragă protestul comunității științifice care crede sau nu în Dumnezeu. Alister Mc Grath, el însuși ateu și specialist în chimia moleculară și posesorul a două doctorate la Universitatea Oxford îi oferă un răspuns percutant lui Dawkins și cărții sale care a reușit să facă valuri nu atât datorită calității ei, ci mai ales stilului furibund al autorului de a ataca religia cu orice preț. Iată cum își începe Alister McGrath pledoaria:

De la publicarea, în 1976, a cărții The Selfish Gene, Richard Dawkins și-a stabilit reputația de a fi unul dintre cei mai de succes și pricepuți popularizatori ai științei… Și totuși, cea mai recentă carte a sa marchează o ruptură semnificativă de acest nivel de preocupări. The God Delusion îl propulsează pe Dawkins în postura de cel mai proeminent polemist ateu care aplică oricărei forme de religie o critică acerbă.

Scrisă într-o notă abordabilă și presărată cu ironii fine, cartea lui Alister McGrath oferă (încă) un răspuns adus criticilor pe care omul de știință ateu le aduce religiei în general, și credinței creștine în special. Deși are puțin peste 160 de pagini răspunsurile sunt foarte bine documentate științific. Pentru cititorii care doresc să citească mai multe pe un anumit subiect, Alister McGrath oferă, așa cum ne-a obișnuit și în cărțile anterioare, o bibliografie suplimentară.

Aceasta este prezentarea autorilor așa cum apare pe pagina de interior a cărții:

Alister McGrath este în prezent profesor de Istorie a Teologiei la Universitatea Oxford şi cercetător asociat principal la Colegiul Harris Manchester. Principalul său domeniu de interes îl constituie istoria gândirii creştine, în special relaţia dintre ştiinţele naturii şi credinţa creştină. În trecut, a fost ateu şi-şi atribuie lipsa de credinţă, pe de-o parte, faptului că a descoperit filosofia ştiinţei, iar, pe de altă parte, unei întârzieri în a lua decizia de a cerceta el însuşi ce înseamnă cu adevărat creştinismul, în loc să accepte stereotipurile avansate de prietenii săi atei (dintre care nu puţini apar în cartea lui Richard Dawkins, The God Delusion). După ce a studiat chimia la Oxford, a lucrat în cercetare în domeniul biofizicii moleculare, dezvoltând noi metode pentru studiul membranelor biologice. A trecut apoi la studierea teologiei creştine, devenind expert în istoria gândirii creştine, mai cu seamă în chestiunile ce ţin de ştiinţă şi religie. Este un autor prolific, printre publicaţiile sale recente numărându-se şi Dawkins’ God: Genes, Memes, and the Meaning of Life, Blackwell, 2004.

Joanna Collicutt McGrath a studiat psihologia experimentală la Oxford, apoi s-a specializat în neuropsihologia clinică, după care a studiat teologia creştină, specializându-se în studiile biblice. În prezent conferenţiar la Catedra de Psihologie a Religiei la Colegiul Heythrop al Universităţii din Londra, ea s-a implicat în scrierea cărţii de faţă, dar a contribuit mai ales la secţiunile care se ocupă de studiile biblice şi de relaţia dintre psihologie şi neuroştiinţe. Este coautoarea cărţii Meeting Jesus: Human Responses to a Yearning God (împreună cu Jeremy Duff), publicată de SPCK (Society for Promoting Christian Knowledge — Societatea pentru Promovarea Cunoaşterii Creştine) în anul 2006.

Cartea se poate comanda direct la editură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: