Conceptia baptista despre lucrarea Duhului Sfant – Ioan Bunaciu

18 feb.

Cea mai recenta carte a profesorului Ioan Bunaciu va fi disponibila incepand de saptamana viitoare si se numeste Conceptia baptista despre lucrarea Duhului Sfant. Cartea ofera, dupa cum ii este si numele, o perspectiva baptista personala asupra lucrarii uneia dintre cele trei persoane ale Sfintei Treimi. Lucrarea are si un capitol introductiv scris de Dr Otniel Bunaciu.

Iata o mostra din carte:

Discuţia despre înţelegerea rolului Duhului Sfânt în viaţa credinciosului şi a adunării de credincioşi este redeschisă din când în când, ducând uneori la scindării sau la forme de manifestare extreme. Controversele legate de înţelegerea persoanei Duhului Sfânt şi a roluluiacesteia există încă din primele secole şi stau mărturie asupra faptului că o înţelegere adecvată nu poate fi simplă. Simplitatea este aparent atractivă şi este adesea promovată în locul efortului pe care îl cere o exprimare coerentă şi bazată pe Sfânta Scriptură. Ceea ce caracterizează acest tip de dezbatere este că argumentele se duc de obicei de la început de pe poziţii diferite fiecare dintre părţi considerând că are dreptate. În acelaşi timp toate părţile încearcă să îşi susţină părerea pornind de la ceea ce consideră că ar fi învăţătura adevărată a Scripturii.

Cei care accentuează manifestările spectaculoase ale Duhului Sfânt în viaţa personală şi cea a bisericii (manifestări miraculoase potrivit înţelegerii lor) pleacă de la experienţa personală căreia îi dau caracterul de normă pentru toţi ceilalţi credincioşi. Un rezultat al acestei opinii este că se promovează un creştinism elitist din punct de vedere spiritual, afirmând că cei care nu au asemenea experienţe nu ar fi suficient de spirituali, sau în cazuri extreme afirmând chiar că fără asemenea experienţe credinciosului îi lipseşte o relaţie cu Duhul Sfânt, punând la îndoială uneori chiar şi calitatea de persoană mântuită în relaţie cu Dumnezeu. Fără îndoială că o asemenea poziţie nu poate fi susţinută printr-un studiu rezonabil al Scripturii şi mă refer aici la faptul că un studiu rezonabil analizează o învăţătură nu numai pe baza unei apariţii în text ci urmărind cum întreaga Scriptură se adresează acelei probleme. Cu alte cuvine Scriptura se explică în primul rând prin Scriptură.

Pe de altă parte există credincioşi care consideră că darurile Duhului Sfânt au încetat să existe în biserică, acestea “funcționând” numai pentru perioada apostolică. Deşi părerile sunt împărţite cu privire la care dintre daruri au încetat să mai existe, interpretările extreme ale acestei poziţii folosesc o modalitate de interpretare Scripturii care este asemănătoare cu cea anterioara şi potrivit căreia unele dintre texte primesc o prioritate faţă de celelalte.

4 răspunsuri sa “Conceptia baptista despre lucrarea Duhului Sfant – Ioan Bunaciu”

 1. kushter 18, februarie, 2011 la 1:33 pm #

  Dumnezeu să ne binecuvânteze!

 2. Ioan-Alexandru 19, februarie, 2011 la 3:06 am #

  E drept cu privire la casta superioara elitista.Unii isi evidentiaza darurile primite spre promovarea numelor lor, insa Christos ne invata ca darurile primite sa fie sfintite si puse in slujba Sa pentru zidirea Trupului Sau, pentru largirea Imparatiei lui Dumnezeu si nu pentru consolidarea propriului imperiu financiar.

  De unde putem procura cartea?

  • teologeanu 19, februarie, 2011 la 1:37 pm #

   De la autor. Doar de saptamana viitoare. Daca imi spui (pe privat) de unde esti te ajut sa o obtii.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Conceptia baptista despre lucrarea Duhului Sfant – Ioan Bunaciu via Teologeanu « Istorie Evanghelica - 19, februarie, 2011

  […] Conceptia baptista despre lucrarea Duhului Sfant – Ioan Bunaciu from Teologeanu by teologeanu (18.02.2011) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: