Cronicile din Narnia: Calatorie pe mare cu Zori de Zi

29 mart.

Desi Cronicile din Narnia sunt studiate la capitolul de literatură pentru copii, ele sunt pline de metafore care încearcă să redea adevărurile spirituale ale Scripturii. Regăsim în această operă istoria Creației din nimic, a Răscumpărării, a eliberării de sub blestemul păcatului și nu în ultimul rând o nuvelă care încearcă să surprindă finalul vieții unor copii și trecerea lor în lumea în care ”fiecare zi este mai frumoasă ca cea precedentă”.

Înainte de a trece la subiectul filmului vă recomand neapărat să lecturați și nuvela care abundă de alegorii spirituale. Pentru cei cu care interacționez frecvent nici nu este greu de procurat cartea.

Pe scurt, filmul descrie, printre altele, transformarea micuței Lucy, a lui Edmund și a vărului ei Eustace în cetățeni respectabili, recunoscători pentru ceea ce au. Înainte de această călătorie Lucy era nemulțumită de felul în care arăta. Dorința ei ascunsă era de a ajunge ca sora ei, Susan. Călătoria este mai întâi o introspecție a trei personaje în propria lume. Lucy își învinge gelozia care o macină, Edmund se eliberează de sub umbra fratelui său mai mare, Peter iar Eustace parcurge drumul de la lașitate spre curaj.

Călătoria celor trei este călătoria creștinului într-o lume căzută în care ”ispitele apar la tot pasul”, călătorie care însă pentru eroii noștri are un final fericit.

Una dintre cele mai frumoase scene se petrece la final când Lucy îl întreabă pe Aslan, imaginea lui Isus Hristos în seria lui CS Lewis, dacă se pot întâlni și în lumea reală. Aslan în răspunde că da, se pot întâlni și acolo, dar în lumea reală este cunoscut sub un alt nume.

4 răspunsuri sa “Cronicile din Narnia: Calatorie pe mare cu Zori de Zi”

 1. benjib 30, martie, 2011 la 6:20 pm #

  Soarecele: „I will lay down my sword for the joy to see your contry” aproximativ

  • teologeanu 30, martie, 2011 la 6:34 pm #

   Si asta e tare. Tot pe final a spus-o.
   Mai este o replica intresanta la inceput cand calatorii sunt avertizati ca de-a lungul calatoriei vor fi ispititi in multe feluri.

 2. Silvia 18, aprilie, 2011 la 11:22 pm #

  Acum ceva timp mi-ai promis ca-mi imprumuti cartile :D:D

  • teologeanu 19, aprilie, 2011 la 9:38 am #

   Si nu ti le-am dat?
   Shame on me! Joi, le vei primi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: