True grit – filmul

2 apr.

True grit este încă un film al fraților Coen, Ethan și Joel. Ei și-au pus amprenta în film în calitate de regizori și scenariști. Ei au mai regizat și scris scenarii și pentru No country for Old Men, A Serious Man, Burn after reading, majoritatea drame. Nici True grit nu se îndepărtează prea mult de genul amintit, iar amprenta celor doi se face ușro simțită dacă ați interacționat în trecut cu filmele celor doi.

Am fost plăcut surprins să găsesc / aud în coloana sonoră melodii precum Leaning on the everlasting arms (la început și la sfârșit), Hold to God”s unchanging hand, What a friend we have in Jesus.

Filmul tratează o temă povestită și repovestită de mai toate filmele western: un ticălos ucide un om, iar o întreagă comunitate așteaptă ca acesta să pice singur în mâna autorităților. Fata de paisprezece ani a celui ucis pornește pe urmele criminalului cu un vânător de recompense, iar ulterior i se mai adaugă încă unul. Dacă cei doi sunt mânați de recompensă, fata este motivată de dorința de răzbunare și de a face lumea un loc mai bun. Dacă reușește sau nu, vă las pe voi să decideți.

Filmul începe cu un citat din Proverbe și este, pentru mine, o ilustrare a imaginii din Vechiul Testament a situației în care un om este ucis, iar cei din familie pornesc pe urmele criminalului. Frații Coen reușesc să exploateze foarte inteligent subiectul, mai ales că filmul abundă de aluzii religioase: „nimic nu este gratis, cu excepția harului”, „creatorul tuturor lucrurilor veghează asupra mea”, „mă simt precum Ezechiel în valea oaselor”, „răzbunarea este a Mea, zice Domnul” și nu mai amintesc coloana sonoră.

Pe scurt, filmul ne introduce în atmosfera unor vremuri de mult trecute.

Cei care vor căuta un film religios aici, nu vor găsi așa ceva. Aluzii da, teme majore în sensul în care îl înțelegem azi, mai puține. Cu speranța că v-am deschis curiozitatea, sper că vă veți face curaj să vedeți filmul.

2 răspunsuri sa “True grit – filmul”

  1. Mihaela 7, aprilie, 2011 la 2:35 pm #

    E un film foarte bun, care merita vazut. L-am vizionat de 3 ori pana acum, asa ca il recomand tutror celor care vor sa vada un film de calitate.

    • teologeanu 13, aprilie, 2011 la 11:10 am #

      E interesant, MIhaela. Ce zici, ar fi meritat un Oscar?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: