Socanta poveste de dragoste

5 sept.

Duminică am analizat în cadrul întâlnirii de la 10-12 una dintre cele mai șocante povești de dragoste pe care o putem găsi in Scriptură. După mine, cea mai cea dintre toate. Unii spun că e doar o metaforă (Douglas Stuart de pildă) menită să ne ajute să înțelegem adâncimea despărțirii dintre ființa umană căzută și Creator. Alții cred că evenimentele descrise acolo au avut loc aievea dar slujesc totodată și ca pildă pentru a exemplifica natura rupturii dintre creatură și creator. Istoria despre care vorbesc ar fi putut ține cu brio prima pagină a ziarelor de scandal ale vremii.

Este vorba despre relația dintre Osea profetul și Gomera prostituata. Relatarea este, dacă ar fi să facem o sinteză pentru „ochișorii micuți”, următoarea: un profet primește o sarcină mai puțin obișnuită de la Dumnezeu. Aceea de a se căsători. Până aici nimic spectaculos. Doar că cererea în căsătorie era destinată unei femei de o moralitate cel puțin îndoielnică. Profetul ascultă, se căsătorește și viața de familie devine din nou un coșmar. Soția lui ajunge și mai jos din punct de vedere social. În târgul de sclavi. Aici unii comentatori ar putea avea ceva obiecții cu privire la identitatea femeii din capitolul trei. Este însă prea puțin important pentru momentul de față dacă este vorba de un alt personaj. Eu tind să cred că este același din capitolul întâi. Omul lui Dumnezeu se conformează a doua oară și iși răscumpără soția ca pe un bun oarecare.

Analizând lucrurile la rece, povestea este neobișnuită din mai multe puncte de vedere. Întâi de toate cererea venită din partea lui Dumnezeu pare stranie. Apoi determinarea lui Osea de a se conforma și nu în ultimul rând atitudinea femeii care face de două ori aceeași greșeală, de fiecare dată însă cu repercusiuni mai mari. Înțelegând și interpretând lucrurile în context spiritual relatarea pare nu doar plauzibilă, ci cât se poate de actuală. Israelul, poporul ales cade și decade de mai multe ori și, ca de fiecare dată, Dumnezeu îi răscumpără și îi restaurează. Și toate astea datorită promisiunii făcute lui Avraam cu circa o mie de ani în urmă.

Lucrurl cel mai interesant este că povestea nu se oprește aici. Ea se repetă la circa 2500 de ani de la scrierea ei și în zilele noastre. Doar că vă las pe voi să identificați personajele.

Un răspuns sa “Socanta poveste de dragoste”

Trackbacks/Pingbacks

  1. 10 postări în Top 100 WP (06.09.2011) « Romania Evanghelica - 6, septembrie, 2011

    […] e Angela Insula Ekklesia sau Angela…salvata prin HAR ?!(marturie) (parereataconteaza1) 73. Socanta poveste de dragoste (teologeanu) 78. Mogulii blogosferei evanghelice – Toamna 2011 (romaniaevanghelica) 84. Iadul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: